Słoneczna witamina - witamina D

Dorota Chochlak
Do odkrycia witaminy D doszło na początku XIX wieku, kiedy lekarze zaczęli zajmować się dziećmi chorymi na krzywicę. Zaobserwowano, że pomocne przy leczeniu tej choroby jest przebywanie na słońcu i spożywanie rybiego tłuszczu.

Dzisiaj wiadomo, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczu, a nasz organizm pozyskuje ją zarówno w wyniku kąpieli słonecznych, spożywania produktów pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Jej rola w organizmie polega na sterowaniu gospodarką wapnia i fosforu. Do czego potrzebujemy tych pierwiastków? Wapń to główny budulec naszych kości, chociaż organizm potrzebuje go też do innych celów i jeśli nie znajdzie potrzebnej ilości we krwi, pobiera go właśnie z kości. W wyniku tego kości i zęby stają się porowate i łamliwe, zaś w młodym organizmie dochodzi do zniekształceń i zatrzymania wzrostu.  


Fosfor natomiast ma istotny wpływ na stan naszego układu nerwowego, jest istotnym budulcem wszystkich tkanek miękkich organizmu, a także kodu genetycznego. Jest odpowiedzialny za dobry stan serca, nerek, zębów, dziąseł. Zapewnia organizmowi właściwe pH.


Naukowcy mówią, że codzienne przebywanie na świeżym powietrzu w okresie od kwietnia do października, przez około 15 minut dziennie, zapewnia dostarczenie nam zapasów witaminy D na cały rok. Poza tym doskonałym i smacznym źródłem tej witaminy są ryby, np. łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, a także żółtko z jajka i niektóre grzyby.


Niektóre produkty spożywcze są dodatkowo wzbogacane w witaminę D, np. margaryny, płatki śniadaniowe, mleko w proszku i inne produkty dla dzieci. Pamiętajmy w związku z tym, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w naszym organizmie, zatem łatwo tutaj o przedawkowanie i hiperwitaminozę.

Wynikiem nadmiaru tej witaminy mogą być:

  • nudności,

  • biegunka,

  • spadek masy ciała,

  • łatwe męczenie się,

  • nadmierne pocenie się,

  • brak apetytu, utrata łaknienia,

  • senność,

  • opóźnienie w rozwoju dziecka,

  • zaburzenia rytmu pracy serca,

  • wzmożone oddawanie moczu,

  • ból oczu,

  • bóle szczęk, stawów i mięśni,

  • bóle głowy,

  • świąd skóry,

  • zwiększenie ryzyko powstania miażdżycy,

  • zwiększenie ryzyko powstania kamicy nerkowej.



Produkty zawierające witaminę D powinny być podawane choćby z niewielką ilością tłuszczu, który ułatwia jej przyswajanie.