Witamina D (kalcyferol) – odpowiada za doby stan kości u osób w każdym wieku. Powstaje w skórze człowieka w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych. Z pożywieniem przyjmujemy jedynie prowitaminę D, która w kolejnym etapie przetwarzana jest w wątrobie, nerkach i skórze na właściwą witaminę.
Witamina K (filochinon) – odpowiada za krzepliwość krwi. Niedobór witaminy K u niemowląt może wywoływać skazę krwotoczną noworodków - głównie krwotoki z przewodu pokarmowego. U zdrowych, dorosłych osób witamina K jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit, co zaburzyć może kuracja antybiotykowa.
Witamina B1 (tiamina) – jej zupełny brak w organizmie powoduje chorobę beri-beri (rodzaj zaburzeń sercowo – naczyniowych), zaś niedobór tej witaminy powoduje, że... padamy ofiarą komarów i innych owadów. Przyczyną jest niższy poziom substancji odstraszających owady w skórze.
Witamina B2 (ryboflawina) – jej obecność jest odpowiedzialna między innymi za dobry stan naszych śluzówek, zaś niedobór może prowadzić np. do zapalenia błony śluzowej kącików ust i wywoływać zajady. Występuje między innymi w nabiale. Połowa witaminy B2 ulega zniszczeniu po wystawieniu pożywienia na bezpośrednie działanie światła słonecznego. Z tego też powodu nie sprzedaje się mleka w przezroczystych szklanych butelkach.
Witamina B3 (niacyna, kiedyś witamina PP) – odpowiedzialna między innymi za dobry stan naszego układu nerwowego i skóry. Do jej utraty przyczynia się nadmierne spożywanie słodyczy. Zaś niedobór, prócz niekorzystnych zmian skórnych, powoduje także zmiany w osobowości. Posiada zdolność obniżania poziomu cholesterolu.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) – jej zawdzięczamy prawidłową budowę i funkcjonowanie skóry oraz włosów, a także ochronę przed infekcjami. Niedobór powoduje między innymi zły stan włosów i przedwczesne siwienie. Jej najobfitszym źródłem są drożdże, występuje także w otrębach pszennych, jednak w procesie mielenia zboża jej straty sięgają nawet 50%.
Witamina B6 (pirydoksyna) – pomaga w syntezie i regulacji ponad 60 białek w organizmie, jej zawdzięczamy produkcję czerwonych i białych komórek krwi. Jest syntetyzowana przez florę bakteryjną w naszym przewodzie pokarmowym.
Witamina B9 (kwas foliowy) – jej niedobór u przyszłych matek może wywoływać występowanie wad wrodzonych układu nerwowego u noworodków. Przy jej udziale powstaje tzw. hormon szczęścia – serotonina, znana ze swego kojąco – uspokajającego działania oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.
Witamina B12 (cyjanokobalamina) – przyśpiesza gojenie się ran przez tworzenie czerwonych komórek krwi, wspomaga tworzenie materiału genetycznego, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Na jej niedobór narażają się wegetarianie, bowiem nie występuje w produktach roślinnych.
Co to jest wellness?
Suplementacja – ekstrawagancja czy konieczność?
Słoneczna witamina - witamina D
Ładna skóra? Witamina A!
Co dwie głowy to... czyli Master Mind
Biznes dla początkujących
Kiedy staniesz się kobietą sukcesu?
Rozstępy, cellulit, okulary - ja jestem brzydka!
Czy masz wpływ na własne życie?
Inspiracja – sposób na przełamanie bezczynności!
Hirsutyzm. Kiedy kobieta nie jest gładka jak jedwab
Witaminy - odkrycie XX wieku
Chora na byczy głód. Bulimia.
Zdrada stara jak świat... za jedyne 29,90
Jak kobietę poderwać, żeby nie oberwać, czyli...
Czy małżeństwo jest pułapką, czyli zanim weźmiesz ślub...
Poród i hormony
Miłość czy dyscyplina?
Wyciągałam z szafy kołdrę... Poród domowy
Tonik - świetny sposób na nawilżanie
Cera - piękna i świetlista...
W upał w rajstopach
Lew
Skorpion
Bliźnięta| wSukience.pl | polityka prywatności kontakt |